Onze projecten in Afghanistan

In 2002 ging Moeders voor Vrede aan de slag in Afghanistan, een land dat werd verscheurd door oorlog en waar vrouwenrechten bijna onbestaande zijn. Tot augustus 2021 hadden we er projecten in verschillende regio’s. Van alfabetiseringscursussen en Engelse lessen tot landbouwprojecten, productieateliers en medische projecten.

Gelovend in onze aanpak konden we doorheen de jaren op heel wat verschillende fondsverstrekkers rekenen. Zo kregen we enkele jaren steun van de Dienst Buitenlandse Zaken van de Belgische overheid en konden we ook de Nationale Loterij en de Provincie West-Vlaanderen tot onze donoren rekenen. Daarnaast krijgen we ook hulp van mensen die vaak kleine en specifieke projecten in Afghanistan ondersteunen.

Voor foto’s, klik hier.

Op 15 augustus 2021 nam de Taliban de macht terug over in Afghanistan en zagen wij ons genoodzaakt onze projecten stil te leggen om onze Afghaanse medewerkers niet in gevaar te brengen. Wij zijn er toen in geslaagd de meeste die gevaar liepen te laten evacueren door de Belgische overheid. Als erkende vluchtelingen bouwen zij nu aan een nieuw leven in België.

Een paar maanden later startten we een samenwerking op met Afghanistan Green Future Organisation (AGFO) en hebben we kachels en hout uitgedeeld aan 50 alleenstaande vrouwen met kinderen om de strenge winter door te komen. Daarna schakelden we over op basis voedselpakketten bestaande uit rijst, olie, bloem en bonen; voldoende om een periode van drie maand te overbruggen. We deelden dit uit aan 205 behoeftige gezinnen.

    

Onder het huidig Taliban regime worden de rechten van vrouwen en meisjes terug aan banden gelegd. Alle vormen van onderwijs voor meisjes is verboden. Zodra ze de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt, worden ze binnen gehouden en ingeschakeld in het huishouden of uitgehuwelijkt. Duizenden vrouwelijke studenten worden gedwongen thuis te blijven. Dit veroorzaakt geestelijke schade bij de studenten. Het aantal gevallen van zelfmoord en zelfverminking neemt terug toe.

Moeders voor Vrede zette in oktober 2022 een overeenkomst op met de Royesh private school, een non-profit organisatie in het westen van Kabul. Deze school zet het onderwijs voor meisjes informeel verder. De meisjes krijgen zogezegd lessen in de islamleer en naailessen, maar in werkelijkheid volgen ze lessen taalkunde, wiskunde, computer, biologie en chemie.

Behalve de schoolkost en de kost voor het nodige materiaal, staat Moeders voor Vrede ook in voor het uitdelen van voedselpakketten voor de familie van de studentes om hen te overtuigen hun meisjes naar school te laten gaan. Deze pakketten worden om de drie maand uitgedeeld. Momenteel zijn er 3 klassen van telkens 25 leerlingen.